Keto Kihívás: A D-BHB Diéta Gyakori Kérdései és Friss Hírek

Közepes szénláncú triglicerid ketogén diéta MCT

Közepes szénláncú triglicerid ketogén diéta MCT
Átlagosan hosszú triglicerid ketogén diéta

Az átlagosan hosszú triglicerid ketogén diéta

Az átlagosan hosszú triglicerid ketogén diéta olyan változat, ahol a zsírok jellemzően közepes láncú trigliceridekből (MCT) származnak. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben ketontermelődjön, ami kevesebb zsírfelhasználást tesz szükségessé, és több szénhidrátot és fehérjét lehet beépíteni az étrendbe. Az MCT diétát először az 1970-es években írták le, és eredetileg a kalóriák 60%-át MCT-ből származtatták. Később azonban az étrendet módosították, hogy a kalória 30%-át MCT-ből és 30%-át hosszú láncú trigliceridekből (LCT) tartalmazza, főként tolerálhatósági problémák miatt.

MCT ketogén diéta hatásai

Az MCT ketogén diéta hatásai

Az MCT ketogén diéta hatásait azoknál a betegeknél tanulmányozták, akik epilepsziában szenvednek. Egy három hónapos új diéta után a gyerekeknél szignifikánsan csökkent a rohamok gyakorisága az alapvonalhoz képest. Több mint 60%-uknál a rohamok gyakorisága 50%-kal csökkent, és majdnem 30%-uknál a rohamok teljesen megszűntek. Ezenkívül az MCT olaj kiegészítése hat DRE-ben szenvedő felnőtt betegnél a rohamok gyakoriságának csökkenését mutatta, és az MCT és a KD összehasonlítása azt mutatta, hogy az MCT ugyanolyan hatékonyan csökkentette a rohamok számát, mint a KD. Ezért az MCT diéta megfelelő kezelést jelenthet azoknak a betegeknek, akik nem tudják fenntartani a KD-t vagy más étrendi alternatívákat.

Összességében a bizonyítékok azt sugallják, hogy a klasszikus KD módosításai hasonló sikerarányokat biztosíthatnak a rohamok gyakoriságának csökkentésében, ami lehetővé teszi kevésbé korlátozó diéták alkalmazását a DRE-s betegek kezelésében. Azonban vannak megválaszolatlan kérdések, és további kutatásokra van szükség a terápia hatékonyságának pontosabb felméréséhez.