Keto Kihívás: A D-BHB Diéta Gyakori Kérdései és Friss Hírek

Exoketon ketogén diéta a rák ellen: A cukorfüggőség leküzdés

Pitzl
Exoketon ketogén diéta a rák ellen: A cukorfüggőség leküzdés

A ráksejteknek szükségük van a cukorra

Tudományosan bizonyított tény: a rák megelőzésének, sőt, akár gyógyításának is a legegyszerűbb módja, ha megváltoztatjuk a táplálkozásunkat és megfosztjuk a ráksejteket kedvenc táplálékuktól, a cukortól.

"A ráknak számtalan másodlagos okát ismerjük, de elsődleges oka csak egy van. Ez pedig röviden összefoglalva az, hogy ellentétben az egészséges testi sejtekkel, amelyek oxigénnel táplálkoznak, a ráksejtek a cukor erjesztéséből nyerik az energiát.

A ráksejteknek szükségük van a cukorra az energiájuk előállításához. A cukor és a keményítő megvonásával ki lehet éheztetni a ráksejteketA ráksejtek mindkét cukor hatására növekedni kezdtek, azonban csak a fruktóz segítségével tudtak osztódniA glükóz és fruktóz metabolizmusa eltérő a ráksejtek ezen formáibanAz USA-ban 1970 és 1990 között 1000%-kal nőtt a fruktóz fogyasztás2

A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsír és közepes fehérjetartalmú diéta. Nem csak a rák kezelésében, de fogyókúrában is rendkívül hatékony, hiszen a szervezetet zsírégetésre állítja átAzonban rákos beteg esetében a ketogén diéta egyáltalán nem veszélytelen: gyakori, hogy az amúgy is nagyon megviselt szervezetet nekiállnak “ketóztatni”, és a beteg olyannyira legyengül, hogy – akár átmenetileg – de alkalmatlanná válik a kezelés elkezdésére/folytatására

Mit mutatnak a tudományos vizsgálatok?

A rákkutatás súlypontja az elmúlt negyven évben aránytalanul eltolódott a genetikai tényezők vizsgálatának irányába, ám a tudósok sem a betegség gyógyításában, sem annak szinten tartásában nem tudtak átütő eredményeket elérni. Thomas Seyfried idézett munkája ezzel szemben azt próbálja bizonyítani, hogy a rákbetegség diétával eredményesen kezelhető.

A korlátozott ketogén diétára (azaz a szükségesnél kb. 20%-kal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmazó ketogén étrendre) többnyire azok a ráktípusok reagálnak jól, amelyek jól azonosíthatók az FDG-PET vizsgálati módszerrel. Az FDG, vagyis a 18F-fluoro-dezoxi-glükóz egy olyan radioaktív izotóppal dúsított, anyagcserét nem befolyásoló glükóz-hasonmás, amely a sejtekben nem bomlik úgy le, mint a normál glükóz, és amely alkalmas a rák kimutatására. Mivel a ráksejtek előszeretettel táplálkoznak glükózzal, az a beinjektált radioaktív glükóz-hasonmás feldúsul a tumorban, és a kibocsátott radioaktív jel könnyen láthatóvá válik a PET (pozitronemissziós tomográfia) felvételen. Minél több cukorra van az adott ráktípusnak szüksége, annál valószínűbb, hogy korlátozott ketogén diétával metabolikus nyomást tudunk gyakorolni rá, és le tudjuk lassítani vagy meg tudjuk állítani a kóros sejtburjánzást.

Ez számos vizsgálat során bizonyítást nyert. 1995-ben Linda Neveling és kutatócsoportja két agydaganatban szenvedő fiatal lányt fogott ketogén diétára abból a hipotézisből kiindulva, hogy glükózmegvonással lassítani lehet a tumor növekedését. Az eredmény igazolta a várakozásukat: mindkét lány esetében 21,8 százalékkal csökkent a glükózfelvétel a tumor helyén, jelezve, hogy a daganat növekedése lelassult.

Nemrégiben egy Eugene Fine nevű orvos végzett hasonló vizsgálatot. Ő tíz előrehaladott stádiumban levő, gyógyíthatatlannak mondott rákban szenvedő beteget fogott ketogén diétára, ugyancsak biztató eredménnyel. A tízből legalább ötnél nagyon magas ketonszintet sikerült elérni, ami a rák stagnálását vagy visszahúzódását eredményezte. A magas ketonszinttel bíró betegeket ráadásul a szokásos sugárterápiák és kemoterápiák mellékhatásai is sokkal kevésbé gyengítették le, mint a többieket.

De számtalan más vizsgálat is igazolja, hogy a ketontestek segítenek csökkenteni a hagyományos kezelési módszerek, vagyis a sugárterápia és a kemoterápia mellékhatásait, és növelik azok hatékonyságát. Vagyis a magas ketonszint hatására a ráksejtek sokkal fogékonyabbá válnak az ismert kezelési eljárásokra. Azzal kapcsolatban is vannak impozáns eredmények, hogy a ketontestek az egészséges sejteket is védik, mégpedig azáltal, hogy csökkentik a gyulladás okozta oxidatív stresszt a mitokondriumokban.(8, 9)

Thomas Seyfried és csapata számos vizsgálatban mutatta ki, hogy a kalóriamegvonás korlátozott ketogén diétával társítva kifejezetten hatékony a rák ellen, mivel a diéta csökkenti a tumorban az új erek képződését; gyorsítja a ráksejtek öngyilkosságát (programozott sejthalál), destabilizálja a tumor DNA állományát, csökkenti a daganat méretét, gátolja a tumor növekedését stimuláló IGF-1 hormonok termelődését és csökkenti a gyulladást.(10-14 )

Vagyis a rák diétával történő kezelése jó eredményekkel kecsegtet, és nagy előnye, hogy nem drága és nincsenek toxikus mellékhatásai, mint a hagyományos kezeléseknek.

A korlátozott ketogén diétával elérni kívánt célok

Az első és legfontosabb, amit tudni kell a korlátozott ketogén diétáról, hogy az nagymértékben kihat az ember egész anyagcseréjére, ezért megkezdése előtt mindenképpen célszerű kikérni a területen jártas egészségügyi szakember tanácsát.

A korlátozott ketogén diétával elérendő fő célok a következők:

Az elsődleges cél a vércukorszint és az inzulinszint csökkentése, és ezzel egyidejűleg a ketonszint jelentős növelése. Ha a vércukorszint megfelelően alacsony, a ketontestek szintje pedig megfelelően magas, akkor a ráksejtek anyagcseréje, illetve növekedése lassul, vagy akár meg is állhat. A vér magasabb ketonszintje azért fontos, hogy a beteg elviselje azt a nagyon alacsony vércukorszintet, amely ahhoz kell, hogy a rákos sejtek "éhen haljanak". Ha a vércukorszint túl alacsony, akkor az agy normális esetben hormontermelés révén glikogén (az elraktározott glükóz egy formája) lebontására ösztönzi a májat, hogy a vércukorszint megemelkedjen. Ilyenkor lépnek aztán fel az alacsony vércukorszinttel (hipoglikémia) járó kellemetlen tünetek. De, ha a vérben nagy mennyiségben állnak rendelkezésre ketonok, akkor az agy átkapcsol keton-üzemmódra a szükséges üzemanyag mennyiségének legalább fele erejéig, ami csökkenti a hipoglikémiás vészjelek fellépésének a valószínűségét. Ezt neveztük a korábbiakban az anyagcsere folyamat rugalmasságának.

A második cél a kalóriabevitel csökkentése, vagyis egyfajta koplalás annak érdekében, hogy minimalizáljuk az étkezés utáni vércukor- illetve inzulinszint megugrásokat, amiből a rák táplálkozik. A kalóriamegvonás és az időszakos koplalás segít csökkenteni a kiindulási glükóz- és inzulinszintet és fokozza a ketontermelést. A ketogén diéta azért is előnyös, mert a magas zsírtartalmú ételek laktatóak, így a magasabb ketonszint csökkenti az éhségérzetet.

A harmadik cél, hogy mérsékeljük a diéta esetleges mellékhatásait. Ez a diéta céljainak támogatására szolgáló gyógyszeres kezelést is jelenthet, illetve a gyógyszeres kezelésre való áttérést a diéta egy későbbi fázisában. Ezért is fontos, hogy a diéta során orvos, táplálkozástudományi szakember vagy dietetikus segítségét is igénybe vegyük. (A magyar egészségügyben kétséges, hogy ilyen támogatásra számíthat-e a beteg.)

Tekintettel a korlátozott ketogén diéta bizonyítottan sikeres alkalmazására a rák kezelésében, az ember joggal hihetné, hogy a mainstream orvoslás is érdeklődik az anyagcsere diéta terápiás lehetőségei iránt. Ám egészen a legutóbbi időkig sem a média, sem a nagyobb rákszervezetek nem karolták fel a témát.

Múlt év decemberében a 700-as klub a CBN hírcsatornán beszámolt egy esetről, amikor ketogén diétával kezeltek egy rákos beteget.(15) Azon a napon, amikor ezt a műsort leadták a televízióban, több, mint 10.000 ember kereste fel a honlapomat (www.ketogenic-diet-resource.com), és még utána is hetekig több ezren naponta.