Keto Kihívás: A D-BHB Diéta Gyakori Kérdései és Friss Hírek

Exogén ketonok 2023: Kutatáson alapuló tények és miért érdemes használni őket

Exogén ketonok 2023: Kutatáson alapuló tények és miért érdemes használni őket

Van néhány égető kérdés, amikor az exogén ketonokról van szó.

Kinek vannak a legjobb exogén ketonjai? Milyen előnyei vannak az exogén ketonoknak? Szüksége van exogén ketonokra?

A kérdés megválaszolásához úgy döntöttem, hogy elkészítem az exogén ketonok áttekintését.

Ezek a kérdések különösen népszerűek az utóbbi időben!

A legtöbb Pruv-vélemény nem is vizsgál meg más márkákat, de magam is kipróbáltam a piacon a legnépszerűbbeket. "Az első tapasztalatom a termék elfogyasztása után, mintha valami furcsa zsongás venne körül, érdekes érzés volt, aztán jött egy kissé hasonló tünet mint a megfázás ez pár óra után elmúlt és másnapra teljesen kitisztúlt világ tárult elém, mint sokan mások nekem is az volt az érzéssel kapcsolatos megfogalmazható tapsztalatom, hogy minden élesebb let... nem kicsit, ilyet még soha az előtt nem tapasztaltam, majd ki csattantam ettől az érzéstől és azt mondtam hogy akarom!"

Továbbra is rengeteg vita folyik az exogén ketonokról az Instagramon, a Redditen és máshol. Főleg az Instagramon elég vitatott a téma.

Az egyik táborban vannak olyanok, akik exogén ketonokat használnak, és úgy gondolják, hogy segítik őket egészségügyi céljaik elérésében. A legtöbb ilyen ember az exogén ketonok mentális és egészségügyi előnyeire összpontosít. Sokan közülük azonban promóterek is Pruv vagy más márkák, és pénzt keresnek, amikor az emberek megvásárolják termékeiket. Ez egy vita tárgya sok emberrel, akik úgy érzik, nem lehetnek biztosak az emberek szándékaiban. Bár elismert tény, hogy ezen termékek kissé túl árazottak.

Másrészt vannak olyanok, akik tudják, hogy a szervezet endogén ketonokat termel ha szigorú keto diétát követnek, és így nincs szükség keton-kiegészítő vásárlására, ha szervezete ingyen készít ketonokat. Azt is hiszik, hogy a test először az exogén ketonokat égeti el, mielőtt elégetné a szervezet endogén ketonjait, így lassítja a fogyást.

Ez az érv némileg érvényes lehet, de figyelmen kívül hagyja, hogy a fogyás nem feltétlenül a cél. Azt sem veszi figyelembe, hogy az exogén ketonoknak étvágycsökkentő hatása van, ami hozzájárulhat a fogyáshoz. Ezenkívül extra energiát és összpontosítást adnak az embereknek, ami hozzájárulhat a jobb étkezési lehetőségekhez és a több testmozgáshoz.

Mik azok a ketonok?

Ha megtalálta ezt a cikket, és rákattintott, valószínűleg már tudja, mik azok a ketonok, de exogén ketonokról szóló áttekintést keres. Végezzünk egy kis oktatást, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindannyian ugyanazon az oldalon vagyunk. A ketonok egy szerves vegyület, amelyet a szervezet üzemanyagként használhat fel. A test ketontermelő képessége hatalmas jótékony alkalmazkodás volt az evolúcióban, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy napokig éljenek nélkül, de továbbra is élesek és energikusak maradjanak, így végül találhattak vagy elkaphattak táplálékot.

A közhiedelemmel ellentétben NINCS szükség szénhidrátfogyasztásra az emberi test és az agy optimális működéséhez. A máj képes előállítani a szervezetnek és az agynak szükséges összes glükózt a glükoneogenezisnek nevezett folyamaton keresztül.

A ketonok az agy energiájának akár 70 százalékát is biztosíthatják izgalmas kutatások pedig azt találják, hogy a sérült neuronok, amelyek már nem képesek feldolgozni a glükózt, képesek még ketonokat feldolgozni!

A BHB-sók ásványi anyagai olyanok, mint egy erős elektrolit, amely segít leküzdeni a ketóval kapcsolatos álmatlanságot, izomgörcsöket és görcsöket.

Hogyan hat a BHB az immunrendszer egészségére?

Nézzük meg közelebbről a BHB immunrendszerre gyakorolt hatását. A kutatások azt mutatják, hogy a BHB segíthet csökkenteni a gyulladást az agyban és a test más területein 8 ]. Ezt azzal a képességével teszi, hogy meg tudja akadályozni a gyulladások kialakulását, amikor Ön beteg lesz 9 ][ 10 ][ 11 ]. Ha a szervezetben vannak ketonok, ami akkor történik, amikor a szervezet ketózis állapotba kerül a keto-diéta fogyasztása miatt, úgy tűnik, hogy segít minimalizálni az immunrendszer károsodását, ha a szervezet vírussal vagy baktériummal fertőzött 12 ].

Egy 2020 januárjában közzétett Yale-tanulmány azt jelzi, hogy a keto-diéta miatti ketózis állapota csökkentheti a gyulladást és csökkentheti a cukorbetegség kockázatát 13 ]. A kutatók azt találták, hogy a ketózis során a szervezet ketontesteket kezd termelni, mint alternatív üzemanyag forrást a szénhidrátok helyettesítésére. Amikor a szervezet elkezdi ketonokat használni energiaforrásként (azaz zsírégető üzemmódban van), az immunsejtek, az úgynevezett gamma-delta T-sejtek elkezdtek terjeszkedni az egész testben. Ezek a szövetvédő sejtek segítenek javítani a szervezet anyagcseréjét és csökkentik a vércukorszintet és a gyulladást. A vizsgálatot egereken végezték, és további kutatások folynak, hogy többet megtudjak a keto diéta egészségügyi előnyeiről14 ].

Endogén vs exogén ketonok

Az exogén és endogén ketonok tisztázása meglehetősen egyszerű. Az exogén ketonok kiegészítők, és a testen kívülről származnak. A keton típusa ezekben a kiegészítőkben BHB-ként rövidítve béta-hidroxi-butirát. Az endogén ketonok azok, amelyeket a tested előállít a gyakorlatok során ketogén diéta vagy mikor huzamosabb ideig böjtölni.

A ketonok általában érdekeltek egy ideje. Egy másik életnek tűnő időben a klinikai neuropszichológia doktori iskolájában végeztem. Bár nem fejeztem be a programot, az agyműködés iránti érdeklődés mindig is megmaradt bennem. Ez az egyik fő oka annak, hogy úgy döntöttem, hogy jobban megvizsgálom ezt, és megvizsgálom az exogén ketonokat. Egyre több kutatás jelenik meg a ketózis és az exogén ketonok agyműködésre gyakorolt ​​előnyeiről. A a tanulmány szerzői azt mondják

„Úgy tűnik, hogy a ketonok agyi felhasználása elsősorban a vér koncentrációjától függ, így számos diétás megközelítés, mint a ketogén diéta, a ketogén közepes szénláncú zsírsavak bevitele, ill. exogén ketonok, elősegítik az agy anyagcseréjében bekövetkező jelentős változásokat. Ezért ezek a megközelítések enyhíthetik az energiaválságot a neurodegeneratív betegségekben, amelyeket az agy glükóz metabolizmusának romlása jellemez, ami terápiás előnyt jelent ezekben a betegségekben.

A keton vita

Kattintson ide a kutatás kihagyásához, közvetlenül az exogén ketonok áttekintéséhez. Ennek ellenére nagyon ajánlom, hogy olvassa el a teljes cikket!

Az exogén ketonokkal kapcsolatos érvnek mindkét oldalán van néhány finomság, amelyeket többnyire nem vitatnak meg. Például mi a helyzet azokkal az emberekkel, akiknek gondot okoz a ketózis bejutása? Mi a helyzet azokkal, akiknek magasabb szintű keringő ketonokra van szükségük a betegségek leküzdéséhez? Mi a helyzet azokkal, akik többet fogyhatnak exogén ketonokkal, mert elnyomják az étvágyukat és az éhséghormonokat kiegyensúlyozzák a legjobb exogén ketonokkal való kiegészítéssel? Mi a helyzet azokkal, akik nem akarnak mindig nagyon alacsony szénhidráttartalmú ételeket enni, de szeretnének megtapasztalni a ketózis előnyeit?

Engem a tudomány érdekel, és ez az a hely, ahol elmerülünk! Mivel személyesen szigorú keto diétát követek, és állandóan ketózisban vagyok, szkeptikus voltam az exogén ketonok szükségességével kapcsolatban. Tudtam azonban, hogy a kipróbálásuk az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudjam, segítenek-e nekem, ezért szerettem volna elvégezni egy exogén ketonok áttekintését.

Ennek a cikknek három célja van: bemutatni azokat a tudományos indokokat, amelyekkel érdemes kísérletezni a kiegészítő ketonokkal, megmutatni, mely márkák árulják a legjobb exogén ketonokat és átadni Önnek személyes tapasztalataimat ezek szedésével kapcsolatban.

Miért szeretné kipróbálni az exogén ketonokat?

Ha okokat keres az exogén ketonok kipróbálására, sok kutatás létezik ezek alátámasztására. Természetesen a ketogén életmód a legjobb, de mi van akkor, ha nem képes vagy nem akarja ezt megtenni? Inkább azt szeretném látni, hogy az emberek minden lehetséges eszközzel javítják az egészségüket, és ha ez egy itallal kezdődik, nem pedig egy nagy étrendváltoztatással, akkor ezzel egyetértek. Vannak olyan exogén keton előnyei, amelyek hozzáadott értéket képviselnek, függetlenül attól, hogy szigorúan keto-t eszel, vagy sem.

Ez az egyik oka annak, hogy először egy exogén keton-felülvizsgálatot készítek… hogy megtudjam, ez a kiegészítő képes-e arra, hogy az emberekben ketózist tapasztaljanak az étrenden kívül, ki akartam próbálni a piacon található összes legnépszerűbb márkát, hogy igazán tudjam, melyik márka rendelkezik a legjobb exogén ketonokkal.

Mint mindig, konzultáljon egészségügyi vagy orvosi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő mellett döntene. Az itt található információ nem helyettesítheti az orvosi tanácsot, és nem értelmezhető annak. Nem vagyok egészségügyi szakember.

Egyébként, ha többet szeretne megtudni arról, hogyan jöttek létre (nem jó tudományon alapuló) táplálkozási irányelveink, olvassa el A nagy kövér meglepetés.

Jelentett előnyök

A ketonok számos dolgot tehetnek az egészségedért, függetlenül attól, hogy a tested termeli őket, vagy kiegészíted-e velük.

A ketózisban szenvedőktől származó anekdotikus jelentések többek között a mentális tisztánlátást és a fókuszt, a fogyást, a jobb alvást, a gyulladások csökkenését, az étvágycsökkentést, a migrén kezelését és a megnövekedett sportteljesítményt tartalmazzák.

Most, hogy magam is folyamatosan használom a terméket teljesen kiakadtam. Határozottan olyan előnyöket tapasztalok, mint az étvágycsökkentő/-szabályozás, a mentális tisztaság a laza könnyed keto étrendemen túl és a szorongás csökkentése. A ketonok gyulladáscsökkentőként hatnak a szervezetben, ami jelentős hatással van a test számos tünetére, beleértve az agy egészségét is.

Ezek nagyszerűen kiegészítették az általános wellness-programomat, és bár ha neked nincs SZÜKSÉGED étrend-kiegészítőkre a ketózis megtapasztalásához, úgy gondolom, hogy nekem sokkal könnyebbé teszik a napi döntéseimet.

Ezeket az előnyöket a diéta vagy éhezés, az exogén ketonok vagy mindkettő által végzett ketózissal kapcsolatos kutatások támasztják alá.

Mint minden kutatásnak, néhány ketonvizsgálatnak is megvan az a közös problémája, hogy a kutatást kiterjesztik az általános populációra, beleértve a zavaró változókat, a kis mintaméretet és a kutatásokat általában embereken vagy csak állatmodelleken.

Az exogén ketonok felülvizsgálatának célja

Ez a cikk nem a meglévő kutatások átfogó áttekintése. Lenyűgöző az egész, de ettől könnyekig untatnál, ha nem vagy kutató! A valódi kutatáshoz azonban valójában ezt kell tenni. Tudtad, hogy valahányszor valaki publikál egy tanulmányt, először meg kell próbálnia előásni az összes korábbi kapcsolódó kutatást? Az egyik csodálatos dolog, amit az általános iskolában tanultam.

Ha van egy adott terület, ahol mélyen szeretne merülni, csak annyit kell tennie Keressen ketonokat, exogén ketonokat, ketózist, keto diétát stb. a PubMed-en. Itt találhatsz lektorált, publikált kutatásokat, nem csak valaki véleményét. Mert azt bőven találsz.

A ketonok szerepének kutatása gyerekcipőben jár, de sok ígéretes eredmény született. Az idő múlásával folyamatosan frissítem ezt az exogén ketonokról szóló áttekintést, különösen az exoketon D-BHB áttekintését. 

Ahogy egyre több mindenre derül fény, valószínűleg több olyan vállalat lesz, amely részt kíván venni a kutatás finanszírozásában és a ketonok értékesítésében. 

Míg vannak olyan cégek, akik fogyasztói tanulmányokat finanszíroznak, mások csak a tudományos közösség által már készített kutatásokra támaszkodnak. Olyan készítményük is van, amely racém ketonokat használ, amelyeket a szervezet rosszul hasznosít, és akár a receptorhelyeket is károsíthatja. 

Emiatt fontos megbízható forrásokat találni az exogén ketonokhoz. Ahogy egyre népszerűbbé válnak, az exogén ketonok valószínűleg ugyanazokat a problémákat fogják tapasztalni, mint a kiegészítők piacának többi részén… rossz minőségűek, esetleg szennyezettek stb.

Kipróbálná az exogén ketonokat?

A kérdésre adott válasz személyes, és természetesen néhány tényezőtől függ. A ketonok felnőttek számára engedélyezettek. Ha nem bánja, ha étrend-kiegészítőt szed, és megengedheti magának, akkor a rövid válasz az miért nem próbálja ki őket, és nézze meg saját szemével?

Csatlakozz az Exoketon Támogatói és Tapasztalatok Facebook Csoportjához, ahol több ezer aktív tag vár, és kapcsolatba léphetsz más hasonló gondolkodású emberekkel. A fórum tele van hasznos bejegyzésekkel, melyeket olyan emberek írtak, akik értik az exogén ketonok és a keto életmód kihívásait és előnyeit. Fedezd fel a diétásaink és fitnesz edzőink által vezetett szakaszokat, tanúsítványokat, tippeket, heti kihívásokat és még sok mást.

Természetesen vannak előnyei, és mindenki válasza egyéni. Mint sok mindenben, ami neked bevált, az lehet, hogy valaki másnak nem. Az egyetlen igazi módja annak, hogy megismerjük, ha kipróbáljuk.

Remélhetőleg ez az exogén ketonok áttekintése segít meghozni ezt a döntést.

Szüksége van exogén ketonokra? Ha viszonylag egészséges vagy, talán nem. Ha azonban szeretné OPTIMALIZÁLNI az agyműködést és a teljesítményt a táplálkozási ketózison túl, vagy ha inzulinrezisztens vagy betegségekkel küzd, segíthetnek egészségügyi céljai elérésében.

Ketózisba jutás

Egy nemrégiben készült tanulmány az exogén ketonok metabolizmusát vizsgálta egészséges alanyokban. Azt találták, hogy a keton italok csökkentik a vércukorszintet, a szabad zsírsavak és a trigliceridek koncentrációját, és arra a következtetésre jutottak, hogy az exogén ketonok hatékony módja a ketózis kialakulásának (ne feledje, hogy a ketózis egy anyagcsere állapot, nem az, amit eszel).

Ez a kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a ketonok fogyasztása a diéta életképes alternatívája a ketózis fenntartásában.

Bár sokunknak jól esik, ha olyan mértékben módosítjuk étrendünket, hogy elérjük a ketózis metabolikus állapotát, ez nem mindig lehetséges mindenki számára. Ha valaki valamilyen okból nem képes alacsony szénhidráttartalmú étrendet tartani, vagy súlyos inzulinrezisztencia, mindkettő megnehezíti a ketózis kialakulását.

A ketózist egyszerű vérmérővel tesztelheti, mint pl a Keto Mojo mérőóra .

Exogén és endogén ketonok kutatása és előnyei

Epilepszia

A ketogén diétát évtizedek óta használják az epilepszia kezelésére. A legújabb kutatások exogén ketonokat használnak annak megállapítására, hogy ugyanolyan görcsoldó hatásúak-e.

„Jelenleg a kutatás gyerekcipőben jár; elsősorban kísérleti állatmodelleken végezték. E tanulmányok eredményei azonban ígéretesek. Különféle epilepsziás és rohammodellekben a ketonészterek, ketonsók és MCT-k görcsoldó hatást mutattak. Mivel az exogén ketonok lehetővé teszik a ketózis gyors indukcióját és szintjét, amely utánozza az epilepsziás rohamok KD-kezelésével elért eredményeket, lehetséges, hogy a betegek számos módon profitálnak ezekből a kiegészítőkből” a Charlie Alapítvány.

Étvágycsökkentés

Ez a kutatás kifejezetten a 2018-ban megjelent exogén ketonokra vonatkozik azt találták, hogy az exogén ketonok csökkentik a plazma inzulin (zsírraktározó és glükóz-moduláló hormon), a ghrelin (az éhséghormon), a GLP-1 és a PYY szintet 2-4 órával a fogyasztás után. Ezek a csökkent hormonszintek étvágycsökkenéshez vezethetnek.

Megjegyzendő, hogy a ketonszint ebben a kísérletben körülbelül 3.3 millimól (mm) volt. Ezt a szintet a legtöbb ember nem tudja könnyen elérni, hacsak nem böjtölnek hosszabb ideig.

Ez az oka annak, hogy az emberek zsírvesztést tapasztalhatnak, ha exogén ketonokkal táplálkoznak. Támogatják a belső hormonális változásokat, amelyek viszont megkönnyítik az egészséges anyagcsere éhségjelzéseinek megtapasztalását, nem pedig a sérült, inzulinrezisztens anyagcserét.

Fat Loss

Egészséges férfiak egy csoportja nagyobb zsíroxidációt tapasztalt edzés közben exogén ketonok bevitele után, de a teljesítmény némi romlást is tapasztalt a nagy intenzitású edzés során. Ez a teljesítménycsökkenés összhangban van azzal az anekdotikus bizonyítékkal, amely szerint az edzési teljesítmény általában csökken a keto diéta első megkezdésekor.

A ketonok a glükóz csökkentésének mechanizmusán keresztül is segíthetnek a zsírvesztésben, így a hormonok egyensúlyban maradnak. Mivel az inzulin jelzi a szervezetnek, hogy zsírt raktározzon el, minden, ami segít alacsonyan tartani a vércukorszintet és az inzulinszintet, potenciálisan segíthet a zsírégetésben/fogyásban.

A ketonsók azon képessége, hogy csökkentik a vércukorszintet a cukorbetegség kezelésében is nagy hatással van.

Figyelmeztetés az exogén ketonokkal kapcsolatban!

A ketonok előállításának módja számít. Nem mindegyik egyforma, és nem mindegyik működik. Ha úgy dönt, hogy gyengébb minőségű exogén ketont vásárol, akkor pénzt dobhat ki a csatornába. Dom D'Agostino ketonkutatóval készült interjú szerint a különböző exogén ketonok eltérően működnek a szervezetben. A minőség itt nagyon fontos szempont.

Ha más módon határozza meg a ketonok „működését”, akkor más lesz az eredmény!